ONYXEindhoven

Aan de Mathildelaan in Eindhoven bouwt Stam De Koning, in opdracht van Foolen & Reijs Vastgoed, aan woontoren Onyx. 
De 83 meter hoge toren zal ruimte bieden voor 135 appartementen met parkeerkelder en commerciële plint. Samen met Philips Lighting en straks Gaagle maakt Onyx deel uit van het nieuwe Victoriapark aan de Mathildelaan in Eindhoven. 

Stam De Koning bouwt op het nieuwe Emmapark te Eindhoven aan project Onyx. Dit project omvat de bouw van een woontoren bestaande uit 135 appartementen. Onyx zal 83 meter hoog worden met een commerciële plint en een parkeerkelder. In opdracht van Foolen & Reijs Vastgoedgroep bouwt Stam De Koning project Onyx. Foolen & Reijs houdt zich intensief bezig met de transformatie van kantoor- tot woongebouwen. Hierbij wordt  voornamelijk ingezet op de ontwikkeling van huurwoningen (waaronder short stay en extended stay). Foolen & Reijs is uitstekend op de hoogte van de lokale marktomstandigheden.

Diederendirrix | Architect

Woontoren Onyx is onderdeel van de transformatie van het Emmasingelkwadrant in de binnenstad van Eindhoven. West 8 heeft hiervoor het stedenbouwkundig plan ontworpen en Buro Lubbers heeft het landschapsontwerp verzorgd. Diederendirrix is op deze locatie betrokken bij meerdere architectuurprojecten. Naast de nieuwbouw van Woontoren Onyx omvat de transformatie van de gebouwde omgeving ook de herbestemming van het Philips Lighting gebouw en de nieuwbouw van het Gaagle gebouw.

Woontoren Onyx is 84 meter hoog en telt in totaal 13.000 m2 vloeroppervlak. Het gebouw heeft 22 verdiepingen met 135 appartementen en op de 23e verdieping bevindt zich een luxe penthouse. Elke verdieping bestaat uit 6 appartementen van ongeveer 70 m2. Deze zijn op het oosten of het westen geörienteerd voor een comfortabele bezonning en een goed uitzicht. De plint van het gebouw heeft een commerciële functie en parkeren is mogelijk in de garage onder het verhoogde plein.

In stedenbouwkundig opzicht voegt de vormgeving van het gebouw zich enerzijds naar het Lighting gebouw en anderzijds naar de bebouwing langs de Mathildelaan en voegt daar een duidelijk stedelijk accent aan toe. Niet alleen de hoogte en verticaliteit van de toren dragen hieraan bij, maar ook de bekroning van het gebouw. De verlichte ‘kroon’ refereert aan de vormgeving van de Lichttoren en het Klokgebouw op Strijp-S. De reeks lichtelementen benadrukt de as langs de voormalige Philips-complexen van het centrum naar landgoed de Wielewaal.

Bouwwerkzaamheden

We zijn in 2017 gestart met de bouw van ONYX. De eerste werkzaamheden die wij verichtten waren het boren van 169 funderingspalen van gemiddeld 17meter lang. Tot en met de eerste verdiening zijn de wanden uitgevoerd als in het werk gestore wanden. Vanaf de tweede verdieping zijn we over gegaan op prefab beton. De vloeren in ONYX zijn breedplaatvloeren. 
Wanneer alles volgens planning verloopt, vieren wij eind 2018 het hoogte punt! Om dit voor elkaar te krijgen moeten we elke acht werkdagen één bouwlaag maken. Vanaf ca. week 18 starten wij met het gevelmetselwerk. Dit start vanaf de 2e verdieping. 

De plint van het gebouw (begane grond en 1e verdieping) krijgt een natuurstenen gevelbekleding.  De balkons worden in een later stadium aan het gebouw gehangen. De afbouw van de appartementen zal in juni 2018 starten. De oplevering van dit project staat gepland in het 2e kwartaal van 2019.