TD GebouwEindhoven

Stam De Koning transformeert het gebouw van de Technische Dienst van de gemeente Eindhoven naar woonruimten. In het gebouw van 15.000 m2, dat middenin het schitterende Anne Frankplantsoen staat, komen 157 woningen, variërend van 45 tot 200 m2 en twee commerciële ruimten. Het TD gebouw wordt in opgedracht van Foolen en Reijs Vastgoed getransformeerd naar een ontwerp van diederendirrix. 

 

Transformatie TD Gebouw Eindhoven

Beeldbepalende elementen blijven behouden: de verticale kernen in grindbeton, het entreemotief naar de binnenstad en de afgeschuinde betonbanden in de entreehal, aan de luifel en rondom de parkeergarage. De gevels vervangen we door grote schuifpuien en dichte delen in bronskleurig geprofileerd aluminium. Doorlopende ringen van balkons geven het gebouw een nieuwe vloeiende contour. De balkons zijn zeer ruim; ze kragen twee meter uit, op de koppen zelfs drieënhalve meter. De balkonrand verwijst in haar vorm naar de originele betonbanden.

Alle appartementen hebben een riante vrije verdiepingshoogte van 3,10 meter. Hoger in het gebouw worden de woningen almaar groter, met als toppunt de vier penthouses. De installatieruimte op het dak vervangen we door een vloeiend nieuw penthousevolume over twee bouwlagen met grote daktuinen. De daktuinen en het omliggende terrein wordt ingericht door landschapsarchitect Buro Lubbers.

Vorderingen TD Gebouw

Enkele weken geleden zijn we met de afbouw gestart. Dit betekent dat we over de helft van de transformatie zijn. De balkons hangen voor 50% rondom het gebouw. De balkons van het TD gebouw hangen aan de bestaande constructie middels stalen kransen en drukconsoles. Deze balkons werden opgehangen door hoogwerkers en kranen. Onze collega’s hebben 272 balkons opgehangen. De balkons werden met 6000 liter water gevuld om te testen hoeveel gewicht ze aankunnen. De balkons zijn sterk genoeg en zijn getest tot een maximum van 6000 kilo. 1800 meter balustrade wordt gebruikt om de balkons van ‘hekwerk’ te voorzien.

 

Het voormalige TD gebouw wordt een prachtig appartementencomplex met 157 woningen. Bovenop het dak van het gebouw werd een extra verdieping gemaakt met daarop 3 grote penthouses met drie grote dakterrassen. Ook op de 10e verdieping komt een penthouse. De gebouwen (gevels) worden op dit moment dicht gemaakt met HSB elementen. Dit zie je terug in het gebouw doordat het geïsoleerde houten wanden zijn. Tegen deze wanden komt een gipsplaatsje aan de binnenzijde, dit zorgt voor het vlakmaken van de wand voor het schilderwerk.

Er zijn ook kelderwoningen ontwikkeld, vier stuks. Dit betekent dat je in de kelder van het gebouw woont. Over daglicht hoef je je geen zorgen te maken. Er worden ramen in het gebouw gezaagd, lichtkoepels aangebracht en er komt een grote patio om de kelderwoningen van licht te voorzien. We hopen eind mei wind- en waterdicht te zijn.