KruidenbuurtEindhoven

De Kruidenbuurt in Eindhoven ondergaat een gigantische facelift. In totaal zijn er 750 oude en in slechte staat verkerende woningen tegen de vlakte gegaan en komen er 650 ruime nieuwbouwwoningen voor terug. De nieuwe Kruidenbuurt is een aantrekkelijke wijk om in te wonen. Met veel groen en variatie, ruim van opzet en met zo min mogelijk auto’s op straat. Een levendige wijk waar kinderen veilig kunnen spelen en met volop mogelijkheden voor ontmoeting en interactie.

Kruidenbuurt

De Kruidenbuurt in Eindhoven werd in de jaren '30 van de vorige eeuw gebouwd als stedelijke tuinwijk met woningen voor arbeiders. Destijds een prima plek om te wonen, maar zoveel jaren later volledig gedateerd en ‘op'. Begin deze eeuw besloot woningcorporatie Trudo tot een volledige vernieuwing van de wijk.

Aan ons de opdracht om de uitvoering op ons te nemen. In totaal zo'n 650 woningen, zowel koop als huur. Herkenbaar qua architectuur, maar wat betreft omvang en indeling van een enorme verscheidenheid. Een omvangrijke onderneming als deze vraagt uiteraard een strak gefaseerde aanpak. Op dit moment loopt de uitvoering van de vierde en tevens laatste fase. Opdracht van onze opdrachtger is om het complexe proces van sloop en nieuwbouw in goede banen te leiden. Dit geldt voor ontwikkeling, engineering en realisatie van dit project. Dit doen we door intensief samen te werken en goed te communiceren met Trudo en bewoners. In opdracht van de gemeente realiseren wij de totale infrastructuur van het totale plan. Wij nemen ontwikkeling en uitvoering van de infrastructuur voor onze rekening. Een opdracht die wij samen realiseren met onze zusteronderneming KWS.

Het resultaat mag er zijn. Een fraaie, ruime opgezette en zeer hoogwaardige nieuwbouwwijk waar bewoners, corporatie en andere partijen fors investeren in emancipatie en leefbaarheid. De Nieuwe Kruidenbuurt geldt in alle opzichten als een schoolvoorbeeld van stedelijke wijkvernieuwing.  

Fase 1,2,3 en 4

De Kruidenbuurt bestaat uit 4 fases. Fase 1, 2 en een deel van 3 zijn opgeleverd. In 2018 en 2019 worden de overige fases afgebouwd. In 2018 worden er 147 nieuwe huurwoningen langs de Lavendellaan, Korianderstraat en Heezerweg afgebouwd en opgeleverd. De verkoop van de kavels met woningen in het middengebied zal ook in 2018 starten. Deze woningen zijn pas in 2019 klaar om bewoond te worden. Er gaat de komende jaren dus veel gebeuren in de Kruidenbuurt!

Koopwoningen Kruidenbuurt

De start bouw van de koopwoningen vindt volgens de laatste planning plaats na de bouwvakantie 2018. We zullen dan starten met de bouw van 32 koopwoningen. De bedoeling is dat Trudo in februari een huizenmarkt organiseert, waarop de woningen door middel van een catalogus verkocht worden. In deze catalogus staan alle keuzemogelijkheden voor de toekomstige koper weergegeven. Eén van de keuzes die de toekomstige koper kan maken is bijvoorbeeld het type gevel van de woning. Er zijn twaalf verschillende type gevels. Een leuk feitje is dat deze door zes jonge architecten zijn ontworpen. Deze woningen zijn gebaseerd op de laan- en pleinwoningen die bij de eerdere fases van de kruidenbuurt als basis dienden. Nadat de toekomstige kopers hun woningontwerp hebben gekozen is er nog ruimte voor individuele keuze opties.

Huurwoningen Kruidenbuurt

De huurwoningen in de Kruidenbuurt zijn toegewezen. De toekomstige bewoners hebben een kijkje genomen op de bouwplaats en hun nieuwe woningen bezocht. 
Het eerste blok wordt opgeleverd in mei 2018, dat betekent dat de eerste bewoners dan hun nieuwe woningen kunnen betrekken. Het is de bedoeling dat we elke maand een nieuw blok huizen opleveren.
De uieindelijke oplevering van fase 3 zal eind 2018 plaatsvinden.