Groene TorenEindhoven

Het voormalige kantoorgebouw de Groene Toren, gebouwd in 1974 naar ontwerp van architect Dick van Mourik, is herbestemd tot woongebouw en hotel. De toren ligt op een drukke locatie tussen het NS station en de centrumring de Vestdijk in Eindhoven. In opdracht van Foolen en Reijs Vastgoed ontwierp Diederendirrix het ontwerp van de Groene Toren. 

Transformatie Groene Toren

Het voormalige kantoorgebouw de Groene Toren, gebouwd in 1974 naar ontwerp van architect Dick van Mourik, is door naar ontwerp van diederendirrix herbestemd door Stam De Koning tot woongebouw en hotel. De toren ligt op een drukke locatie tussen het NS station en de centrumring de Vestdijk in Eindhoven.De transformatie startte in mei 2016 en werd in oktober 2017 opgeleverd. De 112 shortstaywoningen, 132 hotelkamers met algemene vorozieningen, kantoren, commerciële ruimtes en fitnessruimte vormen het nieuwe gebouw. 

Op het oorspronkelijke dak werd een extra verdieping gebouwd dat nu dient als sky-bar. Op de 13e verdieping is een restaurant met grootkeuken gebouwd. 

  • Opdrachtgever             : Foolen en Reijs

  • Architect                       : Diederendirrix

  • Constructeur                 : Tielemans

Transformatie

Het 50 meter hoge gebouw is volledig gestript, met behoud van de betonnen draagstructuur en de karakteristieke gevelbanden. Alle vensters en de groene gevelplaten ertussen zijn verwijderd. De kenmerkende groene uitstraling van de toren is behouden door de gevels te voorzien van verdiepingshoge bronskleurige aluminium puien met groen getint glas. De lofts en hotelkamers zijn voorzien van vouwpuien en inwendige Franse balkons, zodat bewoners en hotelgasten een groot deel van de gevel kunnen openen. Ook de fitnessruimte, het restaurant en de rooftop bar zijn van vouwpuien voorzien. Hierdoor staat de bar bij mooi weer in open verbinding met het dakterras.

De verdiepingshoge aluminium puien met het groen getinte glas geeft het gebouw een nieuwe, frisse uitstraling. De Groene Toren is lichter, ranker en toegankelijker geworden en opent zich nu meer naar de stad. Om het beeld vanaf het station dynamischer te maken is er bovendien een 43 meter hoog videoscherm in de kopgevel geïntegreerd.